Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Alarm izveštaj prEUgovora o stanju vladavine prava u Srbiji

preugovor logoKoalicija prEUgovor predstaviće najnoviji Alarm - nezavisni izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika u oblastima pokrivenim poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovora sa EU.
Tekuća godina je, čini se, prelomna za napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji. EU Strategija proširenja na Zapadni Balkan najavila je moguć datum članstva Srbije i niz novih inicijativa za unapređenje vladavine prava. Ove godine u Srbiji vodi se debata o izmenama Ustava, kao preduslova za nezavisnost pravosuđa, a u toku je i usvajanje novih strateških dokumenata iz oblasti bezbednosti. Pored ovoga, očekuje se da do kraja ove godine Vlada Srbije usvoji revidirane verzije akcionih planova za poglavlja 23 i 24, što predstavlja pravi momenat da se ova dva strateška dokumenta suštinski izmene u cilju postizanja boljih reformskih rezultata.
Sa druge strane, nalazi u prEUgovor Alarmu nedvosmisleno ukazuju na to da Srbija ne čini dovoljno da postigne dobre rezultate u ključnim oblastima, poput borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da obezbedi zaštitu prava najugroženijih. Glavno pitanje koje se postavlja na ovom događaju jeste šta treba uraditi ako se želi suštinski unaprediti vladavina prava, posebno uzevši u obzir nedostatak efekata dosadašnjih reformi o kojima prEUgovor izveštava.
Na konferenciji će govoriti:
Jelena Pejić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku
Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
Bobana Macanović, Autonomni ženski centar
Diskusiju moderira: Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku
MOLIMO VAS DA PRISUSTVO KONFERENCIJI POTVRDITE NAJKASNIJE DO SREDE 24. OKTOBRA, IMEJLOM NA ADRESU Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ILI TELEFONOM NA BROJ 011/3287-226.
 

O PREUGOVORU

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pridruživanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, a koalicija objavljuje i rEUformator - mesečni bilten posvećen dešavanjima u Srbiji i EU u oblastima koje pokrivaju ova dva poglavlja.

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtufejsbuku i tviteru.