Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Decenija prEUgovora: Očuvanje reformi vladavine prava bez kompromisa

Koalicija prEUgovor ima čast da Vas pozove na konferenciju Decenija prEUgovoraOčuvanje reformi vladavine prava bez kompromisa

Vreme: 22. maja 2023. godine od 15 časova

Mesto: Hotel Saint Ten u Beogradu (Svetog Save br. 10)

Konferencijom se obeležava deseta godišnjica prEUgovora – koalicije organizacija civilnog društva koje nadgledaju reforme vladavine prava u Srbiji u okviru procesa evropskih integracija. Istom prilikom biće predstavljen 20. po redu prEUgovor Alarm, redovni nezavisni polugodišnji izveštaj Koalicije koji prati stanje reformi u pojedinim oblastima Klastera 1. Izveštaj obuhvata period od novembra 2022. do maja 2023. godine.

Koliko daleko je Srbija odmakla u unapređivanju svojih standarda i praksi u ključnim oblastima koje prEUgovor prati već deceniju? Koji su glavni problemi u sporom napretku u pogledu funkcionisanja demokratskih institucija, zaštite ljudskih prava, borbe protiv korupcije i reforme policije? Može li sistem adekvatno da odgovori na epidemiju nasilja, femicida i antirodne retorike? Šta očekivati od izrade nove strategije za borbu protiv korupcije i novog zakona o unutrašnjim poslovima? Kako unaprediti proces pristupanja EU i osnažiti njegov reformski potencijal? Ovo su neka od pitanja za diskusiju.

Na konferenciji učestvuju:

  • Tanja Miščević – ministarka za evropske integracije Srbije
  • E. Emanuele Žiofre – ambasador Evropske unije u Srbiji (TBC)
  • Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar
  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
  • Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku
  • Jelena Pejić Nikić, koordinatorka prEUgovora, BCBP

Moderator: Nikola Burazer, European Western Balkans

Radni jezik konferencije je srpski. Simultani prevod na engleski jezik biće obezbeđen.

Molimo Vas da svoje prisustvo na konferenciji potvrdite ovde ovde do petka, 19. maja.

Konferencija je deo projekta „PrEUgovor nadzor politika: izgradnja savezništava za jači uticaj u neizvesnoj budućnosti koji finansira Evropska unija.

O prEUgovoru

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pristupanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u klasteru 1.

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtu, fejsbuku i tviteru.