Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Javno – privatna partnerstva u kontekstu borbe protiv korupcije

Poštovani/a,

 

Transparentnost – Srbija Vas poziva da uzmete učešća u radu radionice na temu:

 

Javno – privatna partnerstva u kontekstu borbe protiv korupcije

koja će se održati u četvrtak, 20. februara 2014. u Novom Sadu, u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Zmaj Jovina 3/I, sa početkom u 12.30 časova

Šta su javno-privatna partnerstva:

Javno-privatno partnerstvo predstavlja dugoročnu saradnju između javnog i privatnog partnera radi obezbeđivanja finansiranja, izgradnje, rekonstrukcije, upravljanja ili održavanja infrastrukturnih i drugih objekata od javnog značaja i pružanja usluga od javnog značaja, koje može biti ugovorno, institucionalno ili u formi koncesije.

Zašto govorimo o ovoj temi:

-          Zbog rizika od korupcije: Nije svako javno-privatno partnerstvo korupcija, ali je gotovo svaka korupcija javno-privatno partnerstvo, to jest dogovor nekog iz javnog i nekog iz privatnog sektora koji ima za cilj da se privatni interes privileguje na uštrb javnog.

 

-          Zbog loših iskustava iz prošlosti: Srbija je tek 2011. godine dobila Zakon o javno-privatnim partnerstvima i koncesijama. Do tada su na ove ugovore primenjivani razni propisi, kao što su Zakon o koncesijama iz 2003, Zakon o komunalnim delatnostima, Zakon o upravljanju otpadom i drugi. U nekim situacijama problem je bila neusaglašenost propisa. Međutim, još veći problem je bilo to što su neki ugovori o javno-privatnom partnerstvu zaključivani u odsustvu jasnih pravila, kao ugovori o „poslovno-tehničkoj saradnji“. Ovi rizici su samo umanjeni, ali ne i uklonjeni usvajanjem Zakona o JPP iz 2011.

 

-          Zbog nedovoljne transparentnosti ekonomskih odluka Vlade: Građani Srbije često, ne samo u doba izborne kampanje, dobijaju najave velikih investicija, koje će biti realizovane zahvaljujući „povoljnim kreditima“ ili na osnovu ulaganja stranih partnera. Međutim, dok se u prvi plan ističu neproverljive najave o planiranom broju novozaposlenih ili visini ulaganja, građani ostaju uskraćeni za bitne informacije o:

 

1) pravnom osnovu planiranog posla i načinu dolaska do potencijalnog partnera;

2) obavezama koje na sebe preuzima država Srbija ili srpski partner na poslu (opština, javno preduzeće), naročito u pogledu prenosa javne imovine u zajedničko preduzeće, preuzimanja dugovanja javnog preduzeća, preuzimanja obaveza prema višku zaposlenih, zaključivanje povezanih ugovornih angažmana itd.

3) finansijskim efektima koje će JPP imati naspram finansiranja projekta na drugi način (npr. kroz klasično zaduživanje i javne nabavke, prodaju preduzeća i slično)

4) efektima koje će sporazum imati za građane, naročito u kontekstu eventualne promene u cenama i kvalitetu usluga koje će dobijati.

 

 

Na radionici će predstavnici Transparentnosti Srbija govoriti o:

-          novom Zakonu o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama,

-          iskustvima pre usvajanja Zakona,

-          radu Komisije za JPP

-          metodologiji za praćenje ove oblasti koju je osmislila Transparentnost Srbija

Govore:

  • Branislav Bugarski – član Komisije za javno privatna partnerstva i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu
  • Nemanja Nenadić – programski direktor Transparentnost Srbija
  • Zlatko Minić – saradnik Transparentnost Srbija

 

Radionica je namenjena nevladinim organizacijama i medijima koji prate ovu oblast, ili nameravaju da je prate.

 

 

Za dodatne informacije možete se obratiti gđici Bojani Medenici na telefon 011 303 38 27 ili putem elektronske pošte This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.